Herinner je gisteren
Droom van morgen
Leef vandaag

#leef

Het programma van #LEEF

Lokaal
Economisch
Ecologisch
Familiaal

#LEEF! staat voor Lokaal, Economisch, Ecologisch en Familiaal.

Een vierletterwoord dat staat voor de 4 pijlers waarop ons partijprogramma steunt.

Ontdek in 10 punten hoe wij uw leven beter en prettiger kunnen maken!

1. Jeugd doet leven

 1. Wij willen gratis Wifi-hotspots in de dorpskernen. Want Wifi brengt niet alleen jongeren weer samen, zo’n hotspots kunnen ook ontmoetingsplaatsen worden voor jong en oud.
 2. Wij stellen voor om de bibliotheek open te stellen voor studenten in de examenperiodes. Tijdens de examens gaan jongeren op zoek naar rust en steun bij elkaar. Samen studeren is in en werkt motiverend.
 3. Wij willen de jeugdbewegingen in Gingelom en omliggende dorpen nieuw leven inblazen. Door te zorgen voor middelen, ruimte, vorming en de mogelijkheid om kampjes te organiseren.
 4.  Een jeugdhuis is voor ons een must. Gingelom heeft behoefte aan een ontmoetingsruimte voor de jeugd. Er zijn creatieve mogelijkheden: een herbestemming van een kerk met  binnenspeelplaats, eventueel een private investering, een polyvalente zaal…? Wij willen hierover brainstormen met de jongeren en luisteren naar hun behoeften en wensen.

2. Gezond leven

 1. Sporten. Met plezier. Dat willen wij stimuleren. Samen bewegen is leuker dan alleen. WhatsApp-sportgroepen helpen u over de drempel. Sluit u aan bij een groep en start vandaag!
 2. Meer keuze in het sportaanbod is nodig. Wij pleiten voor de oprichting van een tennisclub in Gingelom. Onze Belgische tennissers doen het goed, tennis is hot. Sla ook eens een balletje en wie weet?
 3. Wij pleiten voor initiatieven om onze gezondheidszorg in de toekomst te garanderen. Onze huis- en tandartsen vergrijzen in snel tempo. Voor nieuwe huisartsen en tandartsen voorzien we een vestigingspremie. Een nieuwe groepspraktijk in Gingelom is een stap in de goede richting.

3. Werken om te leven

 1. Wij ijveren voor een uitbreiding van de industriezone en de oprichting van een para-agrarische zone voor landbouw rond Gingelom.
 2. De vrijetijdseconomie en het toerisme in en rond Gingelom moet dringend gestimuleerd worden. 7000 euro voor toerisme op een totale begroting van 10.000.000 euro is belachelijk.  Troeven zijn er nochtans genoeg. Wist u dat de eerste regent van België uit Gingelom kwam? We hebben prachtige landschappen – onze streek wordt weleens het Toscane van Limburg
  genoemd – en ieder jaar komen tienduizenden toeristen naar de bloesems kijken. Wij denken onder meer aan een ‘bloesemparking’ voor toeristen, een bloesemroute en andere nieuwe wandelroutes, het opleiden van gidsen, ‘tumulidagen’ met foodtrucks… De uitspraak “hier is niets te beleven” is resoluut verleden tijd!

4. Levensvreugde

 1. Sociaal contact, plezier, een vlotte omgang. Dat willen wij aanmoedigen.
 2. Maar ook door het aanleggen van nieuwe wandelroutes. Wandelen is gezond en duurzaam. En onze landschappen en ruilverkavelingswegen zijn adembenemend mooi.
 3. Kermissen zorgen voor interactie en vertier. Een goede oude gewoonte die wij willen in ere houden.
 4. Sport & Spel kan georganiseerd worden in samenwerking met de omliggende dorpen. Een spannende manier om iedereen te betrekken.

5. Levenskwaliteit

 1. Een leefbaar Gingelom, ook in het centrum. Daar gaan wij voor. Het zware verkeer moet worden afgeleid uit onze dorpskern via een omleidingsweg voor de N80. Voor een duurzame oplossing willen we in dialoog gaan met Landen en Sint-Truiden.
 2. Samen genieten is een pijler van het sociale leven. Onze dorpscafés zijn onderdeel van ons cultureel erfgoed. Wij willen deze ontmoetingsplaatsen beschermen. Wij roepen onze inwoners op om deze in stand te houden en te ondersteunen.

6. Samen leven

 1. Solidariteit is de hoeksteun van een gezonde samenleving. Wonen op de buiten is ook wonen met elkaar. Een buurman of -vrouw helpen is een mooi gebaar. Samenleven is samen geven. Verdraagzaamheid is de basis.
 2. Verenigingen ondersteunen, professionaliseren en in stand houden is volgens LEEF! ook een taak van de gemeente. Het gaat niet alleen om centen, maar ook om advies geven, materialen uitlenen en zorgen voor gepaste accommodatie.
 3. Wij pleiten voor een ‘dorpsraad’ die de verbinding maakt met de burgers. De gemeente komt naar u toe met een ‘reizende gemeenteraad’. Na afloop organiseren we een dorpsraad. We luisteren naar de inwoners, houden de vinger aan de pols en nemen actie voor meer leefbaarheid, ook in de dorpen.
 4. Wij pleiten voor een ‘Leefhuis’ in Gingelom, een polyvalente ruimte voor alle verenigingen.

7. Veilig leven

 1. Een gevoel van onveiligheid heeft veel te maken met gebrekkige verlichting. Wij maken een analyse van de donkere punten en brengen meer licht via een degelijk straatverlichtingsplan.
 2. Wij willen ook het aantal ANPR-camera’s verder uitbouwen.
 3. Om uw kinderen een grotere verkeersveiligheid te garanderen wil LEEF! rond de scholen een circulatieplan invoeren.
 4. Buurt Informatie Netwerken’ (BIN) kunnen uitgebouwd worden in samenwerking met de lokale politie. Ook WhatsApp-buurtgroepen kunnen efficiënt zijn.
 5. Onze straten zijn niet het wilde westen. Het parkeren in de dorpskernen moet dringend worden aangepakt (stop-de-chaos-theorie). Er moeten voorzieningen komen voor lang parkeren voor vrachtwagens en afgebakende parkeerstroken.
 6. Wij pleiten voor trajectcontrole op de N789, Borgwormsesteenweg.
 7. Samen met de Provincie Limburg streven we naar nieuwe fietspaden om dorpen op een veilige manier met elkaar te verbinden en de ‘missing links’ weg te werken.

8. Innovatie: nieuw leven

 1. Anno 2018 is de uitbouw van een digitaal loket voor de inwoners een must.
 2. Het aantal elektrische fietsen neemt razend snel toe. Een laadpunt in Gingelom is onontbeerlijk.
 3. Voor een efficiënte communicatie zijn een nieuwe up-to-date-website en een digitale strategie essentieel.
 4. Sensibilisering voor energievriendelijke woningen willen wij aanmoedigen.

9. Beleid/ begroting

 1. Wij bekijken de mogelijkheden tot herbestemming van de kerken en de bibliotheek.
 2. Wij pleiten voor het afschaffen van terugbetaling van verkeersboetes van het personeel.
 3. Wij willen meer samenwerking met Sint-Truiden, Landen, Hannuit en Heers. Niet samenwerken met Landen en Hannuit rond het Plopsaco zwembad was een gemiste kans.
 4. Wij zijn voorstanders van het uitwerken van een Burgerbegroting.

10. Ruimte om te leven

 1. Wij willen een toegankelijk Leefbos en een Speelbos voor kinderen. Want wat is er fijner en gezonder dan een leuke, inspirerende wandeling tussen de bomen en het groen? Er zijn twee mogelijkheden: één van de bestaande bossen kan toegankelijk gemaakt worden of er kan een nieuw bos worden aangeplant met subsidies van het klimaatbomen-plan.
 2. Een hondenweide moet er ook komen. Onze trouwe viervoeters hebben recht op hun eigen plekje waar ze veilig in alle vrijheid kunnen lopen.
 3. Om in de herfst overlast door afvallende bladeren tegen te gaan stellen we een bladkorven-proefproject voor.
 4. Sluikstorters moeten strenger worden aangepakt. Wij pleiten voor gerichte anonieme controles op plaatsen waar sluikstorten frequent gebeurt en voor een harde aanpak en strenge boetes voor overtreders.
 5. Samen met Limburg.net zetten we ons in voor een duurzame scheiding van plastic afval en de sensibilisering daarrond.
#leef